Home | Despre noi / About us | Termene şi condiţii | Cum cumpăr? | Contact
 
 
 
 
 
Vezi coşul  
 
EVENIMENT EDITORIAL | NOUTĂŢI | VĂ RECOMANDĂM | | OFERTĂ SPECIALĂ | LANSĂRI ŞI EVENIMENTE | DOSAR MEDIA | PROIECTE EDITORIALE
 
 
 
 
  Ştiinţe Umaniste   Human Sciences    Ofertă PDF  
     
 
 
Dan IACOB
UITĂ-TE O CLIPĂ, RĂSARE SOARELE. Jurnal de idei, stări şi lecturi
 
COLECŢIA: ESEU ŞI CRITICĂ LITERARĂ, PROZĂ, POEZIE
ANUL APARIŢIEI: 2011
ISBN: 978-973-757-436-7
NR. PAGINI: 258
FORMAT: 14,5x20,5
PREŢ: 30.00
Un autor îndrăgostit de idei

Dan Iacob face parte din categoria acelor scriitori care, spre fericirea lor, nu trăiesc sub imperiul performanţei. Cu alte cuvinte, ei nu scriu mânaţi de o stare competitivă cu ceilalţi. Singurul lor reper este sinele, la care se raportează constant şi în funcţie de care îşi organizează planul lecturilor şi al gândurilor.
Cartea de faţă este ca un puzzle în care, pe măsura lecturii, se reliefează temele majore ale personalităţii proprii: întâlniri cu oameni, întâlniri cu locuri, cu idei, cu cărţi. Din noianul de întâlniri, unele l au marcat decisiv, cum ar fi cea cu Constantin Noica, pe care l a cunoscut direct, nu doar prin intermediul cărţilor şi scrisorilor, sau cele cu Mircea Vulcănescu, Nicolae Steinhardt, Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Antoine de Saint Exupéry, Petru Creţia şi, nu în ultimul rând, Vasile Lovinescu.
Prin ataşamentul faţă de idei de asemenea factură, Dan Iacob părăseşte definitiv spaţiul cultural sceptic şi se înscrie pe o orbită a celor, cum am spus în titlu, îndrăgostiţi de idei.
În acest jurnal ne frapează în mod special acele fragmente dominate de o sinceritate dezarmantă: În acel an circula profeţia nu mai ştiu cărui sfânt conform căreia lumea se va sfârşi în 1992. Ea nu s a împlinit, iar credincioşii au găsit explicaţia; profeţia e corectă, au spus ei, dar Dumnezeu, în marea lui iubire de oameni, ne mai îngăduie o vreme, spre a ne da răgazul întoarcerii la El. Această profeţie m a influenţat în hotărârea de a renunţa la Facultatea de Teologie. Aveam 32 de ani, o fetiţă de patru ani, un serviciu ce nu mi oferea satisfacţii şi o oboseală pe care o simţeam mai adâncă decât mine însumi. Din aşezarea mea de atunci, omenirea putea sfârşi oricând. Dar, bineînţeles, n a sfârşit... (p. 23)
Nu putem să nu ne întoarcem cu luare aminte la titlul volumului: Uită te o clipă, soarele răsare. Autorul îl evocă astfel pe regretatul poet Daniel T. Suciu, care a debutat la Cartea Românească, înainte de moartea prematură la douăzeci de ani, cu volumul Copilul între noi. Dublul sens al verbului a se uita este ca o călăuză a autorului şi pe care o recomandă şi cititorului, întrucât în sens spiritual nu poţi să priveşti ceva şi să înţelegi ceea ce priveşti dacă în prealabil nu ai reuşit să te uiţi pe tine însuţi.
Într un loc din carte Dan Iacob afirmă mânat de aceeaşi sinceritate: Nu ne suportăm pe noi înşine, acesta este adevărul trist şi întristător al trecerii pe acest pământ. În primul moment, ai impresia că autorul chiar se lasă dominat de această convingere. Nu este chiar aşa. Toată cartea lui este un fel de luptă cu sine însuşi din dorinţa de a se depăşi şi, în cele din urmă, de a putea spune că se poate suporta pe sine însuşi.
Extazul mistic sau erotic despre care spune că îl însoţeşte pe cel singur este în acelaşi timp şi extazul scrierii unui asemenea jurnal de trăiri şi afecte.
După ce parcurgi un text atât de voluminos şi ţi dai seama că autorul l a scris aflându se sub o presiune lăuntrică şi nicidecum ghidat de interese conjuncturale, nu poţi să nu cercetezi care au fost modelele sau care a fost modelul unei asemenea compoziţii. Gândul te duce astfel, de la sine, spre Jurnalul fericirii bunăoară, dar şi spre alte texte scrise în zig zag fără să respecte o anumită structură. Cum am spus la începutul acestor rânduri, Dan Iacob nu este obsedat de competiţie şi scrie degajat, supus unei dezordini încântătoare. Deşi la prima lectură te surprinde o anumită disciplină a investigării temelor preferate, pe urmă descoperi că autorul abandonează totuşi programul ingineresc şi se lasă dirijat de inspiraţie, făcând din actul scrierii un gest vital. În acest volum, autorul ajunge pe pragul dintre acumulare şi distilare.
Exerciţiile lui de sinceritate, aproape canonice şi inepuizabile, trec din recapitulare în recapitulare a evenimentelor existenţiale, culturale şi intelectuale şi, până la urmă, se transformă chiar ele în mărturii şi mărturisiri ale fiorului fără de moarte, ale vibraţiei de Viaţă care îl „curenteaz㔠pe autor.
Fiinţa tandră a lui Dan Iacob, pe care n ai bănui o sub carapacea manifestării robuste, preface reperele apocalipsei personale şi comunicarea cu semenii de diverse calibre spirituale prezenţi printre noi sau invocaţi de pe alte tărâmuri într o nesfârşită scrisoare de dragoste, într un jurnal de bord.
Căci Dan Iacob, ca un adevărat şi neodihnit îndrăgostit, navighează spre Iubirea neînserată.
În încheiere, mai cităm un fragment din cartea sa: Scriem cărţi punând în ele tot ce avem mai bun, mai adevărat, mai adânc în fiinţa noastră, şi invităm oamenii să le citească, spre a ne iubi. Acesta este gândul nedeclarat al fiecărui autor; altfel, nimeni n ar mai scrie. Iar oamenii citesc spre a găsi fiinţa de care să se îndrăgostească. (p. 157)

Roxana Cristian
 
 
 
Colecţii
TOATE COLECŢIILE
UNIVERSITAS
SPIRITUALITATE
BIBLIOTECA ORTODOXĂ
EIKON EDUCAŢIONAL
ESEU ŞI CRITICĂ LITERARĂ, PROZĂ, POEZIE
CONVORBIRI, BIOGRAFII, AMINTIRI, CORESPONDENŢĂ
TEATRU
TERAPII COMPLEMENTARE
PRACTIC
ALBUME DE ARTĂ
ACADEMICA
IN AFARA COLECŢIILOR
DEVORATORUL DE PRESĂ. Coordonator: Tiberiu Fărcaş
UNIVERSITAS. Seria FILOSOFIE-DEBUT
Seria FABRICA DE POVEŞTI
ORIENS. Coordonatori: Alain Harly şi Virgil Ciomoş
Seria ETNO
ARHIVA RUGULUI APRINS
FILOSOFIE
PSIHOLOGIE
UNIVERSITAS - Muzicologie
UNIVERSITAS - Hermeneutică literară
UNIVERSITAS - Istorie socială
ROMÂNII DIN JURUL ROMÂNIEI
UNIVERSITAS - Studii Culturale
UNIVERSITAS Theologia et philosophia
ANTROPOLOGIE
UNIVERSITAS. Seria ISTORIE LITERARĂ
 
   
 
Număr produse:
 
Preţ total:
 
     
 
 
 
  EVENIMENT EDITORIAL | NOUTĂŢI | VA RECOMANDĂM | CĂRŢI ONLINE | OFERTĂ SPECIALĂ | LANSĂRI ŞI EVENIMENTE | DOSAR MEDIA | PROIECTE EDITORIALE