Home | Despre noi / About us | Termene şi condiţii | Cum cumpăr? | Contact
 
 
 
 
 
Vezi coşul  
 
EVENIMENT EDITORIAL | NOUTĂŢI | VĂ RECOMANDĂM | | OFERTĂ SPECIALĂ | LANSĂRI ŞI EVENIMENTE | DOSAR MEDIA | PROIECTE EDITORIALE
 
 
 
 
  Ştiinţe Umaniste   Human Sciences    Ofertă PDF  
     
 
 
SAM CEL ROMÂN
Balada supraviețuitorului - 27 de povești ale unui american naufragiat Ă®n România
 
COLECŢIA: IN AFARA COLECŢIILOR
ANUL APARIŢIEI: 2012
ISBN: 978-973-757-732-0
NR. PAGINI: 164
FORMAT: 10,5x17cm
PREŢ: 25.00
Visul românesc

La sfârşitul anului 1989, trăiam Ă®n Orientul Mijlociu. Deşi nu sunt foarte religios, Ă®mi plângeam de milă pentru că eram Ă®nconjurat de oameni care nu sărbătoreau deloc Crăciunul. Aşa că m-am Ă®mbătat cu cel mai prost whiskey din lume, apoi un prieten a venit alergând, spunându-mi: „Ai auzit? Românii tocmai l-au Ă®mpuşcat pe Ceauşescu, e la televizor.” Acolo nu se cenzura nimic, deci am văzut scenele complete.
Prietenul meu vorbea despre revoluţia din România. Nu voi uita niciodată ce i-am răspuns: „Ceauş...cine? Nu am auzit niciodată de el.” Am continuat să beau şi să fiu trist.
ĂŽn anii care au urmat, am vorbit cu mai mulţi oameni care au fost Ă®n România Ă®n timpul revoluţiei, de la cei care erau atunci copii până la adulţi. Am avut chiar şansa incredibilă să vorbesc cu cel care a făcut singurele fotografii ale revoluţiei Ă®n Cluj-Napoca, inclusiv Ă®n locul marcat acum de nouă stâlpi negri, Ă®ntr-un colţ al Pieţei Unirii.
Am trăit Ă®n Timişoara şi am văzut găurile făcute de gloanţe Ă®n clădirea Operei. Am participat la câteva comemorări publice ale momentului Decembrie 1989 Ă®n toate oraşele Ă®n care am trăit la un moment dat. Evident, la fel ca aproape orice oraş, şi al meu are o stradă X Decembrie 1989, Ă®n cazul Clujului, un pasaj destul de important şi aglomerat. Am aflat Ă®nsă că, pentru majoritatea românilor, nici nu a fost vreo revoluţie.
Desigur, lucrurile s-au schimbat. Orice român care citeşte acum aceste rânduri cu siguranţă nu avea un computer Ă®n 1989, poate nici măcar o maşină de spălat, un televizor color, sistem de căldură propriu sau fast-food la mall. Revoluţia românească din 1989 a fost ceva asemănător cu magia pentru cei mai mulţi oameni. Au fost câteva zile de incertitudine, câteva zile Ă®n care şi-au culcat copiii Ă®n cadă, ca să evite eventualele gloanţe, câteva zile cu zgomot de sirene şi tancuri umblând prin oraş şi apoi, bingo, s-a terminat.
Aproape peste noapte, a apărut un grup de noi conducători, la fel ca şi cei vechi, apoi vechea şi ruginita locomotivă cu aburi a capitalismului a Ă®nceput să plece din staţie.
Mecanismele exacte legate de cum s-a petrecut totul şi de cine ar fi avut aranjamente cu cine, ce guverne străine au fost implicate şi alte lucruri asemănătoare le voi lăsa spre a fi dezbătute. Este foarte clar Ă®nsă că toată treaba a primit un şut Ă®n fund de la un preot foarte băgăcios.
Concret, TőkĂ©s LászlĂł este un etnic maghiar, născut şi crescut Ă®n România, fost preot Ă®ntr-o mică sectă calvină foarte conservatoare şi „de modă veche”. Atât LászlĂł, cât şi adepţii săi aveau un lucru Ă®n comun: fie că era vorba de reguli religioase sau de orice altceva, erau extrem de Ă®ncăpăţânaţi.
ĂŽn 1989, predicile lui LászlĂł au ajuns să Ă®nfurie Securitatea suficient Ă®ncât să facă presiuni asupra lui. ĂŽn loc să renunţe şi să dea Ă®napoi, a rezistat, la fel şi discipolii săi. Guvernul a mărit opresiunea, iar acest lucru nu a făcut decât să Ă®i convingă pe adepţi să reziste Ă®n continuare, dând unui grup mare de oameni o mică coloană vertebrală.
Rezistenţa s-a răspândit apoi Ă®n Timişoara, incluzând, Ă®n principal, studenţii, care sunt eroii necunoscuţi Ă®n această poveste. Timişoara a fost atunci, este astăzi şi probabil va fi mereu un mic loc feroce. Odată ce zecile de mii de studenţi au ieşit Ă®n stradă şi au Ă®nfruntat tancurile, focul s-a aprins şi, câteva zile mai târziu, totul lua sfârşit.
Pentru locuitorii de la sate şi chiar pentru mulţi orăşeni, nu a fost decât mult zgomot şi strigăte, apoi „Bună dimineaţa, aveţi un alt guvern!”
Mai mult sau mai puţin, multe lucruri au rămas la fel. Mergi la piaţă să Ă®ţi cumperi cartofi. Faci o mămăligă şi te uiţi la ştirile de seară. Mergi cu acelaşi autobuz ROCAR. Şcoala este tot şcoală, chiar şi bătrânul şi morocănosul portar care păzeşte instituţia şi decide cine intră sau iese.
Ce s-a schimbat? ĂŽnainte, produsele erau puţine, iar banii din abundenţă. Acum, produsele sunt peste tot, dar nimeni nu are 50 de bani Ă®n plus Ă®n buzunar. Câţiva oameni s-au Ă®mbogăţit, pentru cei mai mulţi Ă®nsă, este exact aceeaşi poveste.
Ce trebuie făcut? Să ne Ă®ntoarcem Ă®n trecut? Am auzit această părere de nenumărate ori. Să studiezi furios toate cărţile de marketing şi resurse umane pe care le găseşti, ca să te Ă®mbogăţeşti şi tu? Să Ă®ţi vinzi sufletul pentru un salariu incredibil de mic, ca să Ă®ţi permiţi să Ă®ţi cumperi din când Ă®n când un meniu la fast food?
Pentru ce s-au revoltat oamenii, mai exact, Ă®n 1989, Ă®n afara faptului că „era rău”? ĂŽntr-adevăr, Securitatea era oribilă şi nu puteai spune ce voiai. Ce a fost Ă®nsă revoluţia, Ă®n afară de a spune „Guvernul acesta e varză, hai să Ă®ncercăm altul”? A fost măcar atât?
A fost această revoluţie o luptă pentru independenţă dusă contra unui guvern străin? A fost pentru distribuţia egală a pământului Ă®ntre cei săraci? A fost pentru a opri guvernul să continue un război undeva? A fost pentru o democraţie Ă®nfloritoare, participativă? Acestea sunt motive pentru care multe revoluţii au izbucnit.
Când se Ă®ntâmpla, mă Ă®ntreb ce era Ă®n minţile oamenilor, Ă®n special Ă®n cele ale studenţilor. Oare gândeau: „Super, acum vom avea reprezentanţi guvernamentali cinstiţi, atât pe plan local, cât şi naţional”? Sau era mai degrabă ceva de genul „Super, acum, Ă®n loc ca mătuşa din Germania să Ă®mi trimită ciocolată, voi putea cumpăra Ă®n curând câtă ciocolată voi dori”? ĂŽmi imaginez că a fost câte puţin din fiecare. ĂŽn mod normal, când vorbeşti de revoluţii, vorbeşti şi de luptă. ĂŽn revoluţia americană, americanii s-au luptat cu britanicii. ĂŽn revoluţia algeriană, algerienii au luptat Ă®mpotriva francezilor.
ĂŽn 1989, cei mai mulţi români nu s-au luptat cu nimeni. O persoană deosebit de somnoroasă ar fi putut dormi pe toată durata revoluţiei. Câţiva s-au luptat şi apoi totul s-a Ă®ncheiat. Nu, aceasta a fost o revoluţie garantată de sus. Şi din moment ce românul obişnuit nu trebuia să facă nimic, dar Ă®n schimb i se oferea pe tavă revoluţia, ca un fel de cadou de Crăciun sângeros, li s-a furat românilor ideea că trebuie să muncească Ă®mpreună pentru un scop comun. ĂŽn fiecare zi, aud: „Situaţia Ă®n România este groaznică.” Sunt probleme aici? Cu siguranţă. ĂŽnsă, dacă este o problemă, ce putem face Ă®n această privinţă? Pentru ca românii să trăiască la un moment dat Ă®n ţara pe care şi-o doresc, este nevoie de fapte. Dacă va fi un fel de revoluţie pentru un trai mai bun, va fi nevoie de multă muncă. Nu pledez pentru vărsarea de sânge, nu mă Ă®nţelegeţi greşit. Mă refer la actele revoluţionare tăcute, zilnice: acelea de a face ce trebuie. Situaţia Ă®n România depinde numai de voi.
Eu nu sunt cetăţean român, dar pot spune că este o ţară superbă şi trebuie să ne amintim să o facem minunată. O ţară devine minunată nu prin amintirile zilnice despre cât de bine era Ă®n trecut, ci prin Ă®ncercările de a face să fie cât mai bine Ă®n fiecare zi.
O ROMĂ‚NIE FRUMOASĂ E SARCINA TUTUROR!
 
 
 
Colecţii
TOATE COLECŢIILE
UNIVERSITAS
SPIRITUALITATE
BIBLIOTECA ORTODOXĂ
EIKON EDUCAŢIONAL
ESEU ŞI CRITICĂ LITERARĂ, PROZĂ, POEZIE
CONVORBIRI, BIOGRAFII, AMINTIRI, CORESPONDENŢĂ
TEATRU
TERAPII COMPLEMENTARE
PRACTIC
ALBUME DE ARTĂ
ACADEMICA
IN AFARA COLECŢIILOR
DEVORATORUL DE PRESĂ. Coordonator: Tiberiu Fărcaş
UNIVERSITAS. Seria FILOSOFIE-DEBUT
Seria FABRICA DE POVEŞTI
ORIENS. Coordonatori: Alain Harly şi Virgil Ciomoş
Seria ETNO
ARHIVA RUGULUI APRINS
FILOSOFIE
PSIHOLOGIE
UNIVERSITAS - Muzicologie
UNIVERSITAS - Hermeneutică literară
UNIVERSITAS - Istorie socială
ROMĂ‚NII DIN JURUL ROMĂ‚NIEI
UNIVERSITAS - Studii Culturale
UNIVERSITAS Theologia et philosophia
ANTROPOLOGIE
UNIVERSITAS. Seria ISTORIE LITERARĂ
 
   
 
Număr produse:
 
Preţ total:
 
     
 
 
 
  EVENIMENT EDITORIAL | NOUTĂŢI | VA RECOMANDĂM | CĂRŢI ONLINE | OFERTĂ SPECIALĂ | LANSĂRI ŞI EVENIMENTE | DOSAR MEDIA | PROIECTE EDITORIALE